Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Ενα Μουσικό ταξίδι με τίτλο "Θύμησες", προορισμός Μικρασία.


"Αν μπορούσαμε να βρεθούμε ξαφνικά με τη μηχανή του χρόνου στην Μικρασία του 1900, θα ακούγαμε τραγούδια της αγάπης, σεβνταλίδικα και συναισθηματικά... λυρικές πατινάδες τσ’ αυγής... τζιβαέρια και τρυφερά ναναρίσματα... βυζαντινά επικά τραγούδια με τα κατορθώματα των ακριτών... και χαριτωμένα μελιστάλαχτα ερωτοτράγουδα σε απέραντη ποικιλία... σκοπούς της θάλασσας, της δουλειάς και της αγροτικής ζωής... ασίκικα τούρκικα τραγούδια και ντερτιλίδικα σμυρναίικα μινοράκια."
   Ενα μουσικό ταξίδι με τίτλο "Θύμησες" προορισμός Μικρασία. 

Με αφορμή την θλιβερή επέτειο της Άλωσης, έκανε την πρώτη της εμφάνιση, ως Καλλιτεχνικός Σύλλογος Αίγινας, η γνωστή ορχήστρα "Εστουδιαντίνα Αίγινας. Μας δώρισε μια βραδιά νοσταλγίας, ταξιδεύοντας: "Στου Βοσπόρου τ' αγιονέρια" στην Προποντίδα, το Αϊβαλί, τη Σμύρνη,το Μιχαλίτσι, τα Αλάτσατα, τα Μικρασιάτικα παράλια, τα Ταταύλα, και την Κωνσταντινούπολη.
Οι υπέροχες φωνές: του Μηνά Μακαρατζή, των μικρών αηδονιών της ορχήστρας, Κατερίνα Μουτζούρη, Μαρία Σοφικίτη, Άννα Κότορου, καθώς και του Ανδρέα Γιαννούλη με σαντούρι του, έβαλαν μια ξεχωριστή πινελιά στο μουσικό  ταξίδι, μαζί μέ όλα τα μέλη της ορχήστρας που συνέθεσαν με το μεράκι τους, μια ακόμα αξέχαστη βραδιά μνήμης, και νοσταλγίας.


Η ψυχή της βραδιάς ο Αλέξανδρος Σπίτζινγκ με τη διακριτική και σεμνή, όπως πάντα, παρουσία του, οδήγησε την εκδήλωση σε ιδιαίτερα μονοπάτια, και ενα ακόμα ταξίδι της ορχήστρας του σε πλήρη επιτυχία.

Η ορχήστρα "Εστουδιαντίνα Αίγινας" θα εμφανιστεί στην συνεστίαση - γνωριμία, του Καλλιτεχνικού Συλλόγου 'Εστουδιαντίνας Αίγινας" που θα γίνει τις 17 Ιουνίου 2018, ώρα 8.30 στο  'Μάνιτας στο Κύμα" περιοχή Φάρος. 
Ελάτε να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε με ζωντανή μουσική απο την ορχήστρα "Εστουδιαντίνα Αίγινας", και να ενισχύσουμε οικονομικά τον νεοσυσταθέντα σύλλογο, που μοναδικό σκοπό έχει να μυήσει μικρούς και μεγάλους  στο δρόμο και την αγάπη για την παραδοσιακή μουσική.
Γ.Σ


Ενα τραγούδι μια ιστορία: Αλέξανδρος ο Βασιλιάς


29 Μαΐου 1453. Η συγκλονιστικότερη ημέρα του νεότερου Ελληνισμού. Η Κωνσταντινούπολη, η Πόλη των πόλεων έπεσε στα χέρια των εχθρών. Τέτοια η θλίψη του Ελληνισμού, που απ' άκρον εις άκρον της Αυτοκρατορίας όλοι θρήνησαν με τον τρόπο τους την Άλωση της Ρωμανίας (Βυζαντινής Αυτοκρατορίας). 
Σαν έπεσε τελειωτικά η Πόλη στα χέρια των Τούρκων, ο πόνος κι ο καημός ήταν μεγάλος. Κι έγινε τραγούδι ο πόνος και θρήνος ο καημός. Κι αν η άλωση ήταν γεγονός, η ελπίδα πως κάποια μέρα... πάλε με χρόνια και καιρούς... έμειναν πάντα...
Στην περιοχή του Έβρου, επιβίωσε σε χορευτική μορφή (Ζωναράδικου), το τραγούδι που αφηγείται ποιητικά έναν από τους πιο γνωστούς θρύλους της Άλωσης, το θρύλο του καλόγερου που για να δεχτεί την αδιανόητη είδηση ότι η Πόλη έπεσε, έβαλε όρο να πεταχτούν τα μισοτηγανισμένα ψάρια απ' το τηγάνι και να επιστρέψουν στο νερό. Τα ψάρια πήδηξαν και κατά την λαϊκή παράδοση κολυμπούν ακόμη μέσα στο αγίασμα της εκκλησίας του Μπαλουκλί. 
Εδώ είναι ο βασιλιάς Αλέξανδρος (Μέγας Αλέξανδρος) κι ο Κωνσταντίνος (Παλαιολόγος), κορυφαίες συμβολικές μορφές του αρχαίου και του βυζαντινού μεγαλείου που δέχονται την απίστευτη τελική είδηση της εθνικής συμφοράς.

Αλέξανδρος Ο Βασιλιάς... (παραδοσιακό)
"Aλέξαντρος, μπρ' αμάν αμάν, Aλέξαντρος κι ο βασιλιάς - Aλέξης αντρειωμένος - κι ο μικρο-Kωσταντίνος Mαζ' έτρουγαν, μαζί έπιναν, μαζί χαροκοπιούνταν. Kει πότρουγαν κει πόπιναν και κει π' χαροκοπιούνταν λαλιά τ'ς ήρθι 'πού του Θιό, λαλιά 'πού τα ουράνια. - Θα πάρει Tούρκος το ψωμί, θα σέβ' και μες στην Πόλη. - 'Nτα βγουν τα ψάρια 'π' του νταβά κι ο πέτ'νος 'πού το ντέντζιρ' Θα πάρει ο Tούρκος το ψωμί, θα σέβ' και μες στην Πόλη. Bγήκαν τα ψάρια 'π' του νταβά κι ο πέτ'νος 'πού το ντέντζιρ' πήρε κι ο Tούρκος το ψωμί, σέβηκι μες στην Πόλη."