Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Το Μπουζούκι και η Ιστορία του


 Το πλέον αγαπημένο και πλέον συκοφαντημένο όργανο στην Ελλάδα είναι ίσως το μόνο που έχει ελάχιστες, κυρίως αισθητικές, διαφορές από τον αρχαίο του πρόγονο, την Πανδούρα. Ταυτόχρονα είναι το μόνο όργανο, με βάση αυτήν την καταγωγή, που δίχαζε τον ελληνισμό από την αρχαιότητα. Όπως συντείνουν σχεδόν όλοι οι ερευνητές και λαογράφοι, η μοίρα του Τρίχορδου, ή Πανδούρας, ή Ταμπουρά, αργότερα στην ανατολή Σάζι και τελικά Μπουζουκιού, μοιάζει να είναι ένα συνεχές πήγαινε-έλα μεταξύ Ελλάδος και Ανατολής.
Ήδη από τα αρχαία χρόνια, πανθομολογείται η εισαγωγή της Πανδούρας από την Ανατολή, όργανο με ηχείο αχλαδόσχημο, μανίκι διπλάσιου μήκους και τρεις διπλές χορδές με την ίδια ακριβώς σχέση που χρησιμοποιείται και στο εξάχορδο μπουζούκι. Η μεγάλη επιτυχία της πανδούρας οφείλεται στην δυνατότητα παραγωγής μεγάλου πλούτου ήχων με μικρό αριθμό χορδών. Στα Βυζαντινά Χρόνια, μοιάζει να κατακτά κάποια απήχηση και στις τάξεις των Λογίων μιας και είναι το ενδεδειγμένο (μαζί με το κανονάκι) όργανο για την διδασκαλία της Βυζαντινής μουσικής, ενώ πλούσια είναι και η απεικόνιση Ταμπουράδων όπως και οι αναφορές στην δημοτική αλλά και την λόγια ποίηση της εποχής. Μάλιστα, παρά την εσφαλμένη πεποίθηση πως η ονομασία μπουζούκι εμφανίζεται μαζί, ήδη από τα Βυζαντινά χρόνια παρατηρείται η χρήση του όρου παράλληλα με τους αρχαιότερους Ταμπουράς, Θαμπούριν, Πανδούρα.
Το μπουζούκι ανήκει στην οικογένεια των οργάνων με μακρύ λαιμό, όπως το Σάζι, ο Ταμπουράς κ.α.. Το όνομα Μπουζούκι πιστεύετε πως προέρχεται από την λέξη Μποζούκ που σημαίνει σπασμένος αναφερόμενο προφανώς στην αλλαγή που υπέστη το όργανο από την Ανατολική και Κεντρική Ασία.
Κατά την διάρκεια της ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας (1919-1922), το μπουζούκι κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους τα Σμυρνεϊκα, στα οποία έπαιζαν το Αλ Ούντ ή το Ούτι όπως οι ίδιοι το έλεγαν. Πολύ σύντομα το ούτι αντικαταστάθηκε από το μπουζούκι και τα Σμυρνεϊκα επηρέασαν το ρεμπέτικο.
 Έτσι στα τέλη της δεκαετίας του 1920, μετά την εθνική ολοκλήρωση (μέσω της μικρασιατικής καταστροφής) θα εμφανιστούν και οι πρώτες ορχήστρες μπουζουκιών. Πρώτη και θρυλλικότερη η Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς, που ιδρύει ο Μ. Βαμβακάρης το 1929 με τρία μπουζούκια [Βαμβακάρης, Δελιάς Παγιουμτζής] και έναν μπαγλαμά [Μπάτης]. Το μπουζούκι γίνεται πλέον ο βασιλιάς της λαϊκής ορχήστρας. Το τέταρτο ζεύγος χορδών που ο Μανώλης Χιώτης προσθέτει αμέσως μετά τον πόλεμο, είναι η σημαντικότερη ίσως αλλαγή στην μορφή του μπουζουκιού στα 2300 χρόνια της ελληνικής του ιστορίας. Μια αλλαγή, που σε μια κρίσιμη καμπή της πορείας του, τού προσέφερε νέες, τεράστιες, εκφραστικές δυνατότητες και το κατέστησε απόλυτο κυρίαρχο της ελληνικής μουσικής.
Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη στα τέλη του 19ου αι. είναι ο εξοβελισμός του μπουζουκιού από τις κλασικές λαϊκές ορχήστρες. Την εποχή εκείνη, σχηματοποιούνται, οριστικά πλέον, δύο μορφές λαϊκής ορχήστας: η κομπανία στην στεριανή Ελλάδα (κλαρίνο, βιολί, λαούτο, σαντούρι) και η ζυγιά στα νησιά (βιολί-λαούτο, λύρα-λαούτο). Εδώ ακριβώς βρίσκονται οι ρίζες της νέας του ακμής. Το μπουζούκι (ονομασία που κυριαρχεί πλέον έναντι του Ταμπουρά) γίνεται κυρίαρχο όργανο των μοναχικών τραγουδοποιών, κι όχι των επαγγελματιών μουσικών των πανηγυριών. Των απόκληρων και των Ρεμπέτηδων!

Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την διαμόρφωση εκείνη την εποχή της ρωμαλέας, αστικής κλεφτουριάς (Μαγκιά), σηματοδοτεί την νέα ακμή του μπουζουκιού.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Δυναμική παρουσία της "Εστουδιαντίνας" στο 9ο Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας

   
      Το λιμάνι της Αίγινας ντύθηκε απο εχθές στα χρώματα του ένατου φεστιβάλ φιστικιού.
      Απο τον παλαιό προβλήτα ξεπήδησαν μουσικές νότες, που συνοδεύοντας μελωδικές νεανικές φωνές, σκορπίστηκαν σε όλοκληρο το λιμάνι, χαρίζοντας σε όλους όσους βρίσκονταν στην παραλία της Αίγινας  μια ευχάριστη γιορτινή αίσθηση.
                 

   Ηταν η ορχήστρα “Εστουδιαντίνα Αίγινας” του μαέστρου Αλέξανδρου Σπίτζινγκ, με τους ακούραστους μικρούς και μεγάλους μουσικούς της που έβαλαν για μια ακόμα φορά τη χαρούμενη πινελιά τους στον καμβά της γιορτής που επίσημα ξεκινάει σήμερα.




     Με έντεχνα, παραδοσιακά, τραγούδια απο το πλούσιο ρεπερτόριο τους ξεσήκωσαν τον κόσμο που συμμετείχε ενεργά με τραγουδι και χορό.




                      Τα παιδιά της ορχήστρας συμμετείχαν στο χορό, νιάτα και λεβεντιά!


    Η βραδιά έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών συμμετοχής στο  ένατο φεστιβάλ, σε όλους τους συμμετέχοντες στην ορχήστρα.


   “Καλή επιτυχία” στο ένατο φεστιβάλ φιστικιού, “καλή δουλειά” στην ορχήστρα 'Εστουδιαντίνα που συνεχίζει τη μουσική της διαδρομή και "καλό κουράγιο" στην ήρεμη δύναμη της ορχήστρας, τον Αλέξανδρο Σπίτζινγκ, που με το αστείρευτο χαμόγελό του εμπνέει τους μικρούς και μεγάλους μουσικούς της ορχήστρας, μυώντας τους στα μαγικά μονοπάτια της παραδοσιακής μουσικής.


Γ.Σταυριανέα

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Το ραντεβού με τον Λευτέρη

Το ραντεβού μας….με τον Λευτέρη!!!

Κάνοντας σήμερα ένα σύντομο … «απολογισμό» των δυο συναυλιών που δόθηκαν στην Ικαρία από την Εστουδιαντίνα Αίγινας για την ενίσχυση της σύντομης αποκατάστασης της υγείας του φίλου, συμπατριώτη και μεγάλου βιολιστή του νησιού μας Λευτέρη Πούλη (Σκάτζακα), συνοπτικά θα λέγαμε τα εξής.
Η προσπάθεια ξεκίνησε από μια ιδέα που είχε ο φίλος και συνεργάτης του Λευτέρη, Αλέξανδρος Σπίτζιγκ, που χρόνια τώρα ζει και εργάζεται στην Αίγινα κι έχει δημιουργήσει μια ομάδα είκοσι περίπου μικρών και λίγο…μεγαλύτερων παιδιών, που την ονόμασε «Εστουδιαντίνα Αίγινας». Παίζουν πολλά μουσικά όργανα (μπουζούκια, μπαγλαμαδάκια, ούτι, ακορντεόν, βιολί, κρητική λύρα, σαντούρι κλπ.) που βγάζουν όλοι μαζί απίστευτες μελωδίες της ελληνικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής.
Αυτές οι μελωδίες ξεσήκωσαν το κοινό στο Δημοτικό Κινηματοθέτρο Αγίου Κηρύκου, μετατρέποντας τη συναυλία σ’ ένα απίστευτο γλέντι μέχρι και τις 2 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας. Σοβαρή δουλειά, μετρημένοι και πειθαρχημένοι μουσικοί (άσχετα αν ήταν 7, 17, ή …7 ετών), ο δάσκαλος τους Αλέξανδρος σωστός μαέστρος της ορχήστρας του, λογικό λοιπόν να βγαίνει αυτό το τέλειο αποτέλεσμα και να κρατά όλους μας καθηλωμένους στα καθίσματα μας παρά τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα (δυνατός αέρας και αρκετό κρύο για την εποχή).
Την άλλη μέρα στο Γιαλισκάρι με σαφώς καλύτερο καιρό, τα παιδιά έδωσαν κι εκεί τον καλύτερο τους εαυτό, με τελικό αποτέλεσμα να μαγέψουν και το κοινό αυτής της βραδιάς.
Εδώ ήρθε κι «έδεσε» η συμμετοχή στο πρόγραμμα του νεαρού Καριώτη βιολιστή Γιώργου Στρούπα, που σαν γνήσιος φίλος και καλός συμπατριώτης, στο άκουσμα του σκοπού των συναυλιών, συμμετείχε αμέσως, σαν ένα δείγμα σεβασμού και συμπαράστασης στον Λευτέρη, κάτι που εκτιμήθηκε δεόντως από όλους.
Όλοι οι μουσικοί της Εστουνδιαντίνας Αίγινας ήταν τέλειοι, εμείς όμως, χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε κανένα μουσικό, ξεχωρίσαμε την μικρή Ιωάννα (14 ετών) δισέγγονή του μεγαλύτερου βιολάτορα της Αίγινας του επιλεγόμενου «Άπορου» και του μικρού Γιώργου (14 ετών επίσης). Η μεν Ιωάννα με το βιολί της έπαιζε απίστευτα όμορφα και σωστά τα νησιώτικα κομμάτια, στον δε Ικαριώτικο αρχίσαμε να …αμφιβάλλουμε αν ήταν Αιγινίτισα ή μήπως είχε κάποια καταγωγή από την Ικαρία με έντονα μουσικά γονίδια. Ο δε Γιώργος έπαιζε τόσο όμορφα τη κρητική λύρα του που «ξεσηκώθηκε» και ο φίλος και συνεργάτης μας διευθυντής του Νοσοκομείου της Ικαρίας σ’ ένα ατέλειωτο κρητικό χορό, κυριολεκτικά … «πετούσε».
Αφού τελείωσαν οι δυο βραδιές και σε συνεννόηση με τα παιδιά του Λευτέρη, την επομένη της συναυλίας στο Γιαλισκάρι, τον  επισκεφθήκαμε στο σπίτι του στα Μανδριά (είναι αυτές τις μέρες εδώ) όλα τα παιδιά της Εστουδιαντίνας Αίγινας, μαζί με τον δάσκαλο τους Αλέξανδρο Σπίτζιγκ. Ο Λευτέρης εκεί μας περίμενε μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο, μας αγκάλιασε όλους έναν – έναν, η χαρά του ήταν εμφανέστατη. Με συγκλόνισε η αγκαλιά του και το σφίξιμο (ένδειξη αγάπης) που έκανε σε μένα και σηκώθηκε όρθιος για να μου δείξει πως μπορεί να στέκεται.
Λευτέρη σ’ αγαπάμε και πιστεύουμε ότι όσο χρειαστεί να περιμένουμε θα περιμένουμε να σε δούμε πάλι όρθιο με το βιολάκι σου να μας ξαναπαίξεις.
Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές που ο Λευτέρης έδωσε το βιολί του κι ένα από τα λαούτα που είχε εκεί στα παιδιά και του έπαιξαν τον Ικαριώτικο και άλλους σκοπούς. Τα παιδιά βουρκωμένα από τη χαρά και τη συγκίνηση που επιτέλους είχαν δίπλα τους τον άνθρωπο για τον οποίο ταξίδεψαν από την Αίγινα μέχρι την Ικαρία για να παίξουν για εκείνον και ο Λευτέρης εκεί στην άκρη των ματιών του είχε λίγο δακρύσει, βλέποντας όλο αυτό το «παιδικό μελίσσι» γύρω του, μ’ ένα μουσικό όργανο το καθένα, να ρωτάνε….κύριε Λευτέρη τι θέλετε να σας παίξουμε;;;
Η υπόσχεση που δόθηκε στο τέλος ήταν, όταν με το καλό γίνει καλά ο Λευτέρης, μαζί με την Εστουδιαντίνα Αίγινας, να δώσουν από κοινού μια ή περισσότερες συναυλίες.
Δεν θα ξεχάσω την απίστευτη «κολώνα» του Λευτέρη, τη γυναίκα του την Χρυσούλα, που με το χαμόγελο της και το πλούσιο τραπέζι που είχε στο σπιτικό της για όλους μας, την έννοια της να συμπληρώσει κάτι που τελείωνε, έδινε την γνήσια εικόνα της Ικαριώτισας συζύγου, που είναι δίπλα στον σύντροφο της ζωής της και στα καλά αλλά και στα δύσκολα όπως τώρα. Σ’ ευχαριστούμε Χρυσούλα!!! 
Φύγαμε με γεμάτη την ψυχή μας και την καρδιά μας ότι ο στόχος των συναυλιών επετεύχθη και όλοι μας τώρα συνεχίζουμε, αναμένοντας καλύτερες ειδήσεις από την πορεία αποκατάστασης της υγείας του Λευτέρη.
Στο τέλος θα αναφέρω τους συντελεστές που στήριξαν την προσπάθεια μας, τα εστιατόρια «Άρτεμις» της Άννας Μελή στον Να όπως και την ευγενική προσφορά στο μενού της μαγείρισσάς της Ευαγγελίας Μαρόλια «ειδικά για τον Λευτέρη» όπως είπε, της Θέας Παροίκου, επίσης στον Να, του «Μπαϊντό»στον Αρμενιστή, του «Mary Mary» επίσης στον Αρμενιστή, του «Καπηλειό» στο Χριστό Ραχών και του εστιατορίου «Στου Τσουρή» στον Άγιο Κήρυκο. Την αμέριστη προσφορά στις μετακινήσεις του τουριστικού πρακτορείου « Amfitriti Travel» (ευχαριστούμε τους οδηγούς Παναγώτη, Μιχάλη και Γιώργο) όπως επίσης και το   πρακτορείο «Lesses Travel» και την Ουρανία με τον σύζυγο της τον Θεόδωρο. Τον Βαγγέλη Φάμπα στον ήχο μαζί με τον συνεργάτη του Αντώνη Κούβαρη, τον Δήμο Ικαρίας και τον Σύλλογο Γιαλισκαρίου «Η Ανάληψις», όπως επίσης τον Νίκο και την Βαρβάρα Σέρτσου για τη φιλοξενία στα δωμάτια τους στον Να.


Τέλος πολλά ευχαριστώ στον Αλέξανδρο Σπίτζιγκ με την Εστουδιαντίνα Αίγινας, αλλά και τους γονείς και συνοδούς των παιδιών που τα συνόδευσαν στο νησί μας και γίναμε όλοι μια μεγάλη παρέα, που ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μια μελλοντική επίσκεψη μας στην Αίγινα
Για την Ικαριακή Ραδιοφωνία 
Σωτήρης Πολίτης

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Πάμε "Φιστίκι Φεστ"

    
   Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι πρόβες απο τη μουσική ομάδα "Εστουδιαντίνα Αίγινας". 




   Επόμενη στάση η συμμετοχή της στην εκδήλωση της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 8.30, στο Λαογραφικό  Αίγινας για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Αίγινας.





    Οι μουσικοί, και ο ακούραστος μαέστρος Αλέξανδρος Σπίντζινγκ, αφιέρωσαν το εφετεινό καλοκαίρι αμέτρητες ώρες στην προετοιμασία των θερινών εμφανίσεων της ορχήστρας, που μερικές απο αυτές  ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές (ΕΡΤ, Συναυλίες στην Ικαρία, κ.λπ)



    Η αυλαία του καλοκαιριού θα πέσει με τη μεγάλη συναυλία που θα δώσει η "Εστουδιαντίνα Αίγινας"  στα πλαίσια του 9ου Φεστιβάλ Φιστικιού:

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
20:00 ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΙΓΙΝΑΣ-ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ

Συναυλία με το πολυμελές  Μουσικό  σύνολο της Αίγινας ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ σε ένα πανόραμα Ελληνικής Μουσικής.


    Καλή επιτυχία!!!